Sa vorbim despre crizantema, una dintre cele mai populare flori.
Denumire: crizantema, tufanele, dumitrita, margareta de toamna.
Disponibilitate: tot anul.
Rezistenta: foarte rezistenta, tine foarte mult in apa proaspata. 7 zile in vaza.
Descriere: crizantema se prezinta intr-o multitudine de forme si culori.
Culoare: alba, galbena, rosie, roz, verde, portocalie
Note de design floral: avand multe flori, crizantema este perfecta pentru a umple aranjamentul floral sau buchetul. Crizantema cu un singur cap este perfecta pentru a accentua si a mari buchetul sau aranjamentul floral.
Ponturi de cumparare: la varietatea cu mai multe flori pe aceeasi planta trebuie sa va uitati ca planta sa aiba trei sferturi din flori deschise si la varietatea cu o singura floare mare, floarea trebuie sa fie cat mai inchisa. La ambele varietati frunzele trebuie sa fie de un verde inchis si foarte carnoase.
Pastrarea in vaza: indepartati toate frunzele, lasand frunze doar pe un sfert din crizantema la varietatea cu o singura floare si la crinzatema cu mai multe flori indepartati frunzele de sub ultima floare. Taiati crizantema oblic, sub apa, cu un cutit foarte ascutit sau o foarfeca foarte ascutita. Inainte de a o pune in vaza unde va sta, introduceti-o timp de 2 ore in apa calduta pentru a facilita hidratarea. Daca folositi hrana pentru flori taiate asigurati-va ca respectati intocmai dozajul intrucat excesul ii cauzeaza ingalbenirea frunzelor.
Note aditionale despre crizantema: manuiti crizantemele cu grija, evitati sa le bruscati sau sa le loviti peste flori. Acest lucru duce la moartea florii.
Scurt istoric
Atat China cat si Japonia au legende diferite despre cum a fost crizantema descoperita.
Poporul chinez ne spune povestea unui imparat foarte batran care a auzit despre o planta magica care ii poate oferi tinerete vesnica. Insa, aceasta planta crestea doar pe Insula Libelulei si putea fi culeasa doar de tineri.
Asa se face ca imparatul in varsta a trimis 24 de copii in ceea ce s-a dovedit a fi o calatorie foarte lunga si plina de pericole. Spre uimirea si nemultumirea lor, atunci cand au ajuns intr-un final pe insula au gasit ca aceasta era complet pustie. Tot ceea ce au gasit crescand pe insula era o floare – crizantema galbena – care pana in zilele noastre inca mai simbolizeaza legatura poporului chinez cu tara lor. Mai tarziu, Mao Tse Tung a inlocuit galbenul imperial cu rosu, semnificand republica.
Legenda poporului japonez se desfasoara in jurul zeului Izanagi si a zeitei Izanami care au fost trimisi pe Pamant pe un pod de nori intrucat in Rai erau mult prea multi zei. Cand a ajuns pe Pamant, zeita a creat zeii vantului, muntilor si a marilor insa a murit in flacari in timp ce crea pe zeul focului. Zeul Izanagi, ducandu-i lipsa enorm, a ales sa se duca dupa zeita, sa incerce sa o gaseasca in locul ce se numea Eterna Noapte Neagra. Cand a ajuns, intr-un final, sa o zareasca pe zeita, acesta a fost gonit de o vrajitoare batrana si rea. A fugit inapoi pe Pamant si a vrut sa se curete intr-un rau. Hainele de pe el, ce au fost aruncate pe jos, s-au transformat in 12 zei la contactul cu pamantul. Bijuteriile lui, doua bratari si un colier, s-au transformat in flori. Bratarile intr-un iris si un lotus pe cand colierul intr-o superba crizantema galbena.
In zilele noastre, in Germania, oamenii aduc in casa lor de Craciun crizanteme albe pentru a-l intampina pe bebelusul Iisus.